Vorige edities

2014 Geraardsbergen

De Denderroute startte in 2014 en was oorspronkelijk een wandelzoektocht. De bedoeling was om elk jaar een andere ‘Denderstad’ aan te doen, afwisselend om het jaar op een andere locatie.

De eerste editie ging door in Geraardsbergen, met een korte wandelzoektocht van 2,5 kilometer doorheen het historisch centrum van de stad. Als extraatje kregen de deelnemers bij hun formulier bovendien een bon voor een gratis echte Geraardsbergse mattentaart.

Voor een eerste editie werd meteen een mooi aantal deelnemers behaald. De prijsafhaling ging echter toen nog door in Dendermonde in combinatie met een aldaar gehouden dagzoektocht.

Slechts een klein groepje deelnemers slaagde erin om een volledig foutloos parcours af te leggen.

Routeblad

De mooiste vraag uit deze zoektocht?

Vraag 19: Welke tekst, hier te lezen, kan men vormen met volgende letters? NNNNOOOOOOGGGEEEEEEBBDDARRVVVT

Ter plaatse vond je op een cabine een sticker met “VERBODEN TOEGANG VOOR ONBEVOEGDEN”. De meeste deelnemers noteerden dan ook dit antwoord op hun antwoordenblad. Helaas, het antwoord was onvolledig. Als je verder wandelde en je nadien even omdraaide bemerkte je op de andere kant van de cabine een gelijkaardige sticker, maar dit keer met de tekst “TOEGANG VERBODEN VOOR ONBEVOEGDEN”, die je eveneens kon vormen met de gegeven letters. Je moest dus 2 antwoorden geven.

2015 – Ninove

Een jaar later, in 2015, was Ninove aan de beurt. Ook hier liet een korte wandelzoektocht door het centrum de deelnemers kennismaken met de mooiste plekjes van de stad: de indrukwekkende Koepoort, de Abdijkerk en omgeving en natuurlijk ook de vele standbeelden in de stad, zoals het Wortelmanneken, het beeld van de lopers voor het Ninia Shopping Center en de Twijnster op de Graanmarkt. Van een mattentaart zijn ze in Ninove niet zo zot, maar van een Witkap Pater (het plaatselijke bier) des te meer. Een bon voor een gratis Witkap viel dan ook bij de meesten in de smaak!

Nabespreking

Routeblad

De mooiste vraag uit deze zoektocht?

Vraag 27: Noteer het bouwjaar (gv) van een huis zoals het is vermeld op of aan dit gebouw.

Een ogenschijnlijk eenvoudige vraag, te meer daar je ter plaatse onmiddellijk op het gebouw in grote cijfers het jaartal ‘1757’ kon lezen. Let echter op de vraagstelling. De vraag gaat niet over het bouwjaar van HET huis, maar over het bouwjaar van EEN huis. Met andere woorden: het vermelde jaartal op of aan het gebouw hoeft niet noodzakelijk het bouwjaar van DIT huis te zijn, maar het bouwjaar van eender welk huis. Ter plaatse vond je op het gebouw ook het jaartal 1999. Ook dat jaartal is het bouwjaar van EEN huis, aangezien er ook in 1999 ontelbare huizen zijn gebouwd.

2016 – Aalst

Welke Denderstad hadden we nog niet gehad? Juist, Aalst. In 2016 hielden we dan ook een korte wandelzoektocht door Aalst langs tal van mooie plekjes, te beginnen met de indrukwekkende markt van Aalst en het standbeeld van Dirk Martens. Ook hier kregen de deelnemers de gelegenheid om van een lokale lekkernij te proeven: bakkerij Lowie sneed voor alle deelnemers met plezier een stukje echte Aalsterse vlaai.

2017 – Geraardsbergen

Na 3 jaar keerden we terug naar Geraardsbergen. Het werd een ietwat ongewone editie, dit keer bestaande uit eigenlijk 2 ‘kleine’ wandelzoektochtjes in één. Eerst was er een korte wandelzoektocht vanop de Markt doorheen het centrum, met 15 vragen. Daarna volgde een tweede gedeelte in de omgeving van de Oudenberg en de top van de legendarische Muur van Geraardsbergen. Tijdens een wandeling in de mooie groene omgeving en een bezoek aan de Oudenbergkapel waren de resterende 15 vragen op te lossen.

Routeblad

2018 – “In het spoor van Jan de Lichte”

De vijfde editie in 2018 voerde tal van vernieuwingen door aan de formule, die de zoektocht ingrijpend zouden veranderen:

  • Van een wandelzoektocht werd overgeschakeld naar een auto- en fietszoektocht
  • De periode van het evenement werd verlegd naar 1 mei tot 31 augustus (in plaats van 1 april tot 30 juni)
  • Er werd gekozen voor een ‘vaste’ basis: voortaan zou Geraardsbergen telkens de startplaats van de zoektocht worden in plaats van elk jaar te kiezen voor een andere regio

Deze vijfde editie droeg als thema “In het spoor van Jan de Lichte”, naar de legendarische schurk die zich eeuwen geleden in het Raspaillebos schuild hield en in de hele streek berucht was. Hij zou echter eindigen op de Grote Markt van Aalst, waar hij uiteindelijk werd terechtgesteld.

Nabespreking

Routeblad

2019 – “Het mysterie van de Zwarte Bende”

Wat betreft parcours was deze editie tot dusver ongetwijfeld de mooiste. We deden tal van mooie plaatsen aan onderweg, pittoreske kronkelende wegjes door een groen en heuvelachtig landschap. Met als hoogtepunt het prachtige uitzichtpunt op de Congoberg in Vollezele.

Deze editie was wat eenvoudiger dan voorgaande edities. Dat was ook te merken aan de uitslag, met opvallend veel meer ‘foutloze’ inzendingen dan voorgaande jaren. Toch bleek er nog aanzienlijk reliëf in de uitslag en bleken er toch nog een aantal gevaarlijke addertjes in de zoektocht te zitten.

Nabespreking

Pers

Routeblad

2020 zoektocht afgelast

In 2020 sloeg het coronavirus toe, en zagen we ons wegens problemen met een coronaproof verloop (vooral dan van de prijsuitreiking) genoodzaakt de geplande editie te annuleren. Dit gaf ons wel de tijd om op zoek te gaan naar een coronaproof systeem, zowel wat betreft aanschaf van formulieren en betaling ervan, alsook wat betreft de prijsuitreiking.