Editie 2021

Eventuele wijzigingen of verbeteringen (bv. gegevens verdwenen, geannuleerde vragen) tijdens de zoektocht zullen hier aangekondigd worden.

Opgelet: momenteel zijn er tijdelijke wegwerkzaamheden op het parcours na vraag 15. Je kan wegopdracht 33 en 34 momenteel niet volgen. Na vraag 15 dien je terug te keren vanwaar je komt (dus terugkeren over de houten brug waar je de vragen hebt opgelost en Dender links laten liggen en terugkeren tot wegopdracht 28 (bakkerij Bossiroy) waar je linksaf de Grande Rue neemt (dit is bakkerij Bossiroy links laten liggen), even verderop over de brug rijden en links meebochten. Bij het pleintje 50 meter verderop rechts aanhouden en zo kom je terug op het parcours (wegopdracht 34) en na 200 meter vervolgen met wegopdracht 35.

1.Vraag 18 (mini-fotozoektocht): foto B is geannuleerd (foto is nog aanwezig doch door recent uitgraven van de gracht niet meer bereikbaar en hoeft niet meer gezocht te worden)

2. Boven vraag 16 lees je de tekst:

“Wandel even verder tot bij het infobord op je rechterkant met o.a. “Le village autour de son château”.

dit moet zijn:

“Wandel even verder tot bij het infobord op je rechterkant met o.a. “Un village autour de son château”.

3. Opgelet: wie de zoektochtbundel voor 3 mei heeft gedownload zal mogelijks een fout opmerken voor vraag 14 en 15. Er wordt gezegd “hier vragen 13 en 14” op te lossen, dit moet zijn “vragen 14 en 15”. Dit werd reeds aangepast in de huidige bundel. Beschik je over een formulier van voor 3 mei moet je ‘vragen 13 en 14’ dus lezen als ‘vragen 14 en 15’.

Het raadsel van de makrallen – van 1 mei tot 31 augustus 2021

Hier vind je de praktische info over de huidige editie. Mochten tijdens de zoektocht vragen geannuleerd worden omdat gegevens verdwijnen zal je hier ook een melding zien staan.

1487. Heinrich Kramer schrijft het beroemde werk ‘Malleus Maleficarum’, beter bekend als ‘de Heksenhamer’. Het handboek voor de heksenjacht legt in detail uit hoe men heksen moet ondervragen en welke foltermethoden het effectiefst zijn. Het boek wordt al snel een succes en geeft het startschot voor een ongeziene heksenjacht over heel Europa. In 1594 en 1595 worden in Bever twee vrouwen van hekserij beschuldigd, gewurgd en daarna levend verbrand. Tot op dag van vandaag zou door hun gewelddadige dood de geest van deze twee ‘heksen’ of ‘makrallen’ nog steeds over Bever en de omringende duistere bossen rondwaren. Kan jij het raadsel van de makrallen ontsluieren?

Eenvoudige auto- of fietszoektocht van ongeveer 36 km, in één verplaatsing doenbaar, met vertrek en aankomst in Geraardsbergen. Prachtig parcours langs feërieke groene plekjes, met veel rustige, landelijke wegen en mooie vergezichten. Van de Vesten zetten we koers naar het pittoreske dorpje Zarlardinge, om daarna de taalgrens over te steken langs de oevers van de Dender in Deux-Acren. We doorkruisen de donkere bossen van Bois-de-Lessines met zijn mysterieuze waterkasteel. In het landelijke Bever met zijn ontelbare kapelletjes in de pittoreske gehuchtjes Muydt, Puydt en Comijn staan we oog in oog met de makral, om tenslotte terug te keren naar de legendarische Muur. 30 korte vragen oplossen waaronder een ‘mini-fotozoektocht’ op een kort stukje parcours. Geen Prisma of naslagwerken nodig, geen ingewikkeld gestelde vragen. Alles is oplosbaar met gegevens ter plaatse.

Hoe kan je deelnemen?

1)Download vanaf 1 mei het routeblad in onze zoektochtwinkel en schrijf 10 € over op rekening BE52 0017 3135 3909 met in de mededeling je volledige naam en “Denderroute”

2)Alternatief: schrijf ten vroegste vanaf 1 mei 12,5 € over op rekeningnummer BE52 0017 3135 3909 met in de mededeling uw naam en volledig postadres en een geprint exemplaar wordt U opgestuurd

Praktisch

De zoektocht loopt van 1 mei tot 31 augustus. Je kan deelnemen op één of meerdere dagen naar keuze en de zoektocht dus ook over meerdere dagen spreiden.

Vertrekpunt en eindpunt

De zoektocht begint op de Vesten te Geraardsbergen en eindigt na ongeveer 36 km. terug in Geraardsbergen aan de Oudenberg.

Deelname

10 € per formulier. Iedereen die tijdig overschrijft en zijn of haar antwoorden uiterlijk 1 september indient maakt kans op een van de vele mooie prijzen!

Samenstelling

Karl Delauw

Controle

Mike D’Haeseleer

Hugette Elpers

Prijsuitreiking 

Nog te bepalen, indien mogelijk zal een coronaproof ‘prijsafhaling’ (mondmasker en afstand houden) met verschillende tijdstippen worden georganiseerd op een voor-en namiddag (ipv ’s avonds) in het najaar (oktober of november) in de zaal van taverne ’t Hemelryck. De organisatie behoudt zich het recht voor deze indien nodig uiterlijk eind november 2021 (sluiting horeca, zaal niet beschikbaar of te duur, coronatoestand e.d.) te vervangen door een alternatieve verdeling van cash prijzen (in principe als volgt: winnaar: 300 €, 2de 100 €, 3de 70 €, 4de 60 €, 5de 50 €, 6de t.e.m. 25ste plaats + 40ste, 60ste, 80ste enz. elk min. 20 €, dit laatste bedrag kan eventueel nog licht verhogen afhankelijk van totaal aantal deelnemers/totale pot, kosten gebruik zaal e.d., mochten er dit jaar minder dan 110 deelnemers zijn zal de hoofdprijs echter herleid worden naar 200€) Op die manier vindt dus in elk geval nog dit jaar een prijsverdeling plaats, in een of andere vorm.

Prijzentafel

Iedereen wint een (vooraf naar waarde toegekende) prijs indien een prijsafhaling kan worden georganiseerd. De winnaar wint een cash hoofdprijs van 300 €. Indien de prijsuitreiking vervangen wordt door cash prijzen winnen de eerste 25 in de uitslag + de 40ste, 60ste, 80ste, 100ste, 120ste enz. een alternatieve cash geld prijs van min. 20 €